Pin It

Există mai multe soluții pentru tratarea dinților galbeni. Una dintre acestea ar fi albirea dintilor. Totuși înainte de această procedură se vor evalua cauzele îngălbenirii dinților pentru a se determina care din produsele de albire oferă cele mai bune rezultate.

Pentru a primi consultanța de specialitate trebuie să solicitați ajutorul medicului stomatolog, chiar dacă mai tarziu se va alege un tratament de albire a dinților care poate fi aplicat la domiciliu. Înaintarea în vârstă adesea, dinții se îngălbenesc odată cu înaintarea în vârsta.

Chiar dacă o persoană folosește cu regularitate periuța de dinți și ața dentară, peste ani, petele galbene pot fi infiltrate în stratul alb protector al dinților și în smalțul acestora. Pasta de dinți nu poate pătrunde atât de profund și deși dinții vor fi încă puternici și sănătosi, zâmbetul nu va fi cel mai strălucitor.

Alimentele si bauturile influențează culoarea dinților

Discromia dinților sau colorarea acestora poate să apară și din cauza băuturilor și alimentelor pe care o persoana le consumă. Printre acestea, consecințe negative au: băuturile alcoolice, tutunul, cafeaua, ceaiul și fructele de pădure din cauza agenților cromogenici pe care le conțin aceste produse.

Afecțiunile dintelui

Dacă o persoană are un dinte a cărui culoare este mai închisă decât a celorlalti, probabil că acesta este deteriorat, că nervul acestuia a fost afectat. În acest caz, poate fi necesar tratamentul canalului radicular, nu doar albirea dintelui sau a peliculei exterioare. Desi albirea poate avea efect temporar, un dinte care are o culoare diferită de restul ar trebui să fie tratat de către medicul stomatolog.

Cum este influențată culoarea dinților în perioada de formare?

Înainte de vârsta de opt ani, smalțul dentar al copiilor este încă în formare și prin urmare, acesta este vulnerabil la substanțele care l-ar putea îngălbeni și care ar putea persista în perioada maturității. În cazul în care copiilor li se administreaza cantități mari de tetraciclină (antibiotic), dinții acestora pot dobândi pete de culoare de la galben-brun până la gri-albastru.

În al doilea rând, copiii care înghit mult fluor (de exemplu de la pasta de dinți cu care se spală), pot manifesta fluoroza, boală care cauzează pete sau linii albicioase pe dinți. Unii medici stomatologi consideră că majoritatea copiilor sub 5 ani înghit aproape toată pasta de dinți, de aceea, aceasta se va doza cu atenție pe periuta de dinți a micuților.

De asemenea, femeile gravide trebuie să evite aceste substante chimice, din cauza efectelor nocive pe care le pot avea, asupra embrionului.

Metode de albire a dinților

Albirea dentară realizată în cabinetul stomatologic presupune mai multe vizite unde se va acorda îngrijire de specialitate în scopul albirii dinților. Aplicarea de gel pentru albirea dinților sub supravegherea medicului stomatolog este mai recomandată decât efectuarea la domiciliu, deoarece medicul va supraveghea procesul de albire a dinților pentru a se realiza corect.

Fațete dentare de portelan - acestea acopera partea din fata a dintilor cu scopul de a îmbunătăți aspectul unui dinte cu ajutorul unei proceduri mai putin agresiva și mai putin costisitoare decât coroana dentară.

Gel pentru albirea dinților - de obicei, la domiciliu este recomandat să aplicați o cantitate mai mică de gel cu rol în albirea dinților decât cel utilizat la dentist. Metoda este des folosită grație ușurinței și prețului convenabil.

Albirea dintilor cu laser este o metoda noua prin care se faciliteaza patrunderea peroxidului de hidrogen fara a incalzi pulpa.

 

 


 

De retinut!
 • Nici o formă de albire a dinților nu poate corecta orice fel de modificare de culoare;
 • Dacă o persoana are pete galbene pe dinți: este un candidat potrivit pentru albirea dintilor;
 • Dacă dinții au o nuantă gri rezultatele vor fi mai puțin pozitive;
 • Albirea dentară nu funcționează în cazul dinților care au coroane dentare sau fațete lipite. În aceste cazuri, cel mai bine este să fie reinlocuite;
 • Când sunt prezente pete albe pe dinți, carii sau infecții la nivelul gingiilor, albirea dentară nu este eficientă;

 

Sfaturi și precauții

 1. Indicat ar fi ca înainte să alegeți orice fel de tratament pentru albirea dinților să consultați doctorul stomatolog.
 2. Chiar și atunci când albirea dinților se face la domiciliu, este recomandat să vizitați cabinetul stomatologic pentru a descoperi care este cauza reală a decolorării dinților și să stabilim care tratamente pot funcționa și care nu.
 3. Cu ajutorul consultației și evaluarii veți economisi timp și evitați stresul determinat de obținerea unor rezultate nesatisfacatoare;
 4. Aproximativ jumătate dintre persoanele care încearcă produsele de albire a dinților experimentează un anumit grad de sensibilitate a dinților sau iritare a gingiilor. Dacă apare disconfortul se va utiliza imediat, o concentrație mai mică de peroxid (de exemplu, 6% in loc de 10% sau 20%). De obicei, reacțiile adverse dispar în câteva zile, dar expunerea prelungită la peroxid ar putea să determine persistența acestora. Dacă iritația persistă consultați medicul dentist;
 5. În anumite situații, în cazul celor care utilizează peroxid, poate sî se declanșeze cancerul la nivelul țesuturilor moi ale gurii. Cu toate acestea, cantititatea totala de peroxid la care o persoana este expusă într-o zi, este mai mică de 0.1% din producția zilnică de peroxid eliberată de către ficat. Saliva neutralizează această cantitate de peroxid cu 10% mai repede decât este eliberată aceasta;
 6. Nu vor fi folosite produse pentru albirea dinților de către femeile însărcinate sau de către femeile care alăptează. Chiar și înghitirea unei cantități foarte mici de substanțe chimice de acest gen poate fi periculoasă pentru un fetus;
 7. Albirea cu substanțe speciale a coroanelor sau a fațetelor lipite nu functionează decât dacă acestea vor fi inlocuite;
 8. Nu folositi apa de gură care conține alcool după albirea dentară deoarece aceasta poate diminua efectele albirii;
 9. Totuși, albirea dinților nu funcționează în toate cazurile. Unii dinți vor fi mai dificil de albit, iar unele produse pentru albirea dinților nu acționeaza imediat.

 

­