caria dentara la copii, care sunt cauzele, cum tratam dar mai ales cum prevenim aparitia lor

Dinții temporari (de lapte) sunt parte importantă în etapa premergătoare apariției dinților definitivi. Ei dețin un rol important în asigurarea unei masticații optime, în vorbire (articularea corectă a cuvintelor) și păstrarea locului necesar erupției și alinierii corecte a viitorilor dinți definitivi.

Cauzele cariilor dentare la copii

Cauzele apariției cariilor dinților temporari sunt multiple, iar cele mai comune și bine cunoscute sunt:

 • Igiena orală necorespunzătoare – aceasta trebuie realizată de la apariția primului dinte de lapte, sub atenta îndrumare a părinților;
 • Consumul excesiv de glucide – cu toții știm că dulciurile sunt cei mai buni prieteni ai celor mici, însă stagnarea zaharurilor pe suprafețele dentare (în combinație cu periajul incorect) va duce la apariția unor entități mai puțin prietenoase – cariile...
 • Administrarea pe timpul nopții a lichidelor îndulcite – hrănirea bebelușului peste noapte cu lapte îndulcit îl va liniști pe moment, însă pe termen lung va contribui la favorizarea apariției cariilor.

Pe lângă acestea, există și cazuri particulare în apariția cărora concură mai mulți factori:

caria de biberon

Caria de biberon – aceasta apare preponderent pe dinții, respectiv suprafețele ce iau frecvent contact cu alimentele/băuturile dulci (dinții frontali superiori) și caria rampantă, care afectează majoritar frontalii inferiori. Ambele forme pot îmbrăca forme foarte grave, iar dinții afectați se pot distruge până la stadiul de resturi radiculare;

demineralizare dinti la copiiCazuri ce prezintă smalț friabil, subțire, predispus la demineralizare – acestea apar de obicei în asociere cu diverse sindroame genetice sau afecțiuni generale, precum carențe vitaminice (vitamina D, rahitism) sau minerale (calciu, fosfat, fluor);

Aport insuficient de fluor – fluorul este un element chimic esențial dezvoltării sănătoase a dinților și oaselor. Acesta acționează pe cale generală în timpul formării, mineralizării și maturării smalțului (înainte de erupție) și local prin controlul proceselor de demineralizare și remineralizare din smalț. Surse naturale cunoscute de fluor sunt apa potabilă (conținutul în fluor variază în funcție de zona geografică), ceaiurile, peștele. Cele artificiale, utilizate local sunt pastele de dinți, apele de gură, gelurile și lacurile cu fluor.

Tipuri/etape ale cariilor dentare la copii

caria simpla la copiiCa etape, ne putem confrunta cu caria simplă, superficială, care nu a afectat nervul dentar și caria profundă, care a distrus mare parte din structura dentară și s-a complicat cu inflamație pulpară.

Cel de-al doilea caz se complică mai apoi cu necroză și gangrenă pulpară – din cauza bacteriilor ce cauzează gangrena, deseori apare abcesul la copii  – inflamație periapicală ce străbate osul alveolar și invadează părțile moi (expresia clasică da față umflată din cauza unui dinte). 

caria avansatala copiiMai putem deosebi și caria acută, cea însoțită de mari dureri și distrucție mare a dintelui și cea cronică, oprită în evoluție (aspect mai dur, uscat al cavității, distrucție mai mică).

Simptome

Tabloul este dominat, bineînțeles de durere, sub diverse aspecte, în funcție de tip/stadiu:

 • Dureri mari în caria acută și mai puțin importante sau chiar absente în cea cronică; tumefacție în gangrena complicată cu abces;
 • Durerea este dificil de descris/cuantificat de către micuții pacienți, însă ea poate îmbrăca aspectul de durere localizată, la contactul cu alimente reci, dulci (în caria simplă) si durere iradiată, continuă (în caria complicată);
 • La pachet cu durerea vin și dificultatea copilului în a se alimenta (acesta nu poate să mestece din cauza durerilor), insomniile și afectarea stării generale. 
 • În cazurile cu abces, prin evacuarea spontană a acestuia, durerea se poate diminua sau dispărea – asta nu semnifică rezolvarea problemelor.

Cum se tratează cariile celor mici?

Orice leziune carioasă a dinților temporari trebuie identificată si rezolvată deoarece cariile avansate și netratate pot duce la apariția durerilor, inflamația nervului/infecția lui, toate rezultând în final la pierderea dintelui înainte de termen.

Este importantă menținerea pe arcadă a dinților temporari până în momentul în care cei definitivi sunt pregătiți să apară, în caz contrar se produce micșorarea spațiului prin apropierea dinților vecini și astfel va fi afectată dentiția permanentă (apariția înghesuirilor dentare) impunându-se mai târziu tratament ortodontic de realiniere si reechilibrare a dinților definitivi pe arcadă.

Tratamentul cariilor dinților temporari se face la stomatolog, în funcție de gravitatea afecțiunii:

 • În cariile simple, curățăm părțile cariate ale dinților și le înlocuim cu obturații cu materiale adecvate dinților temporari;
 • În cariile complicate, terapia cuprinde adesea mai multe ședințe în care îndepărtăm nervul afectat ireversibil, sau doar o parte a acestuia, aplicăm un tratament medicamentos local, și după remisia simptomelor obturăm definitiv dintele afectat.
 • Cazurile cu abces necesită drenaj, fie prin incizia abcesului, sau prin dinte – după dispariția tumefacției și a simptomelor definitivăm tratamentul prin obturații.
 • În clinica noastră, de mare ajutor este și terapia laser, care favorizează vindecarea, remisia inflamațiilor pulpare și calmarea durerilor.

Cum putem preveni?

Un prim pas în a preveni apariția unor eventuale probleme dentare este consultul de specialitate urmat de manoperele de igienizare, fluorizare și sigilări.

 • Igienizarea îndepărtează toate depozitele de pe dinți, inclusiv bacteriile care le însoțesc, limitând posibilitatea acestora de a prolifera și afecta smalțul prin procese de fermentație;
 • Fluorizarea presupune aplicarea locală a unor produse ce conțin fluor. Fluorul promovează remineralizarea smalțului, inhibă aderarea microorganismelor la acesta, contribuie la încetinirea metabolismului bacterian – crește, deci, rezistența smalțului și îl face mai puțin susceptibil la demineralizare și distrucție.

 • Sigilările reprezintă o manoperă foarte simplă de transformare a reliefului foarte abrupt al molarilor (care favorizează retenția resturilor alimentare și fermentația zaharurilor de către bacterii) într-unul neted, de care resturile alimentare nu mai aderă; și mai mult, majoritatea materialelor folosite pentru sigilări conțin fluor, deci vor crește rezistența smalțului. Sigilările se adresează molarilor temporari sau permanenți erupți (după 12 luni în dentiția temporară și după 6 ani în cea permanentă).
 • Un rol vital îl joacă igiena orală individuală – pentru micuții pacienți recomandăm achiziționarea unei periuțe și a unei paste special dedicate copiilor. Periajul se realizează de 2 ori pe zi, dimineața și seara, utilizând mișcări verticale, dinspre gingie spre dinte (de la roz la alb, cum ne place nouă să le spunem), pe toate suprafețele. 

Alimentația poate ajuta la prevenția cariei dentare?

Răspunsul este clar DA. Modul în care alimentația contribuie la prevenție poate fi privit din trei perspective:

1. Prin asigurarea tuturor principiilor necesare unei creșteri sănătoase și armonioase a copilului încă de la naștere, vom asigura și dezvoltarea aparatului dento-maxilar, a dinților în particular și a țesuturilor dure. Este importantă alimentația naturală a sugarului în primele 6 luni, cât și diversificarea corectă, aportul adecvat de vitamine A, B, C, D și minerale (calciu, magneziu, fluor, bor, stronțiu) dar și de macroelemente precum proteine, lipide și glucide în raport adecvat. Acestea vor contribui la sănătatea generală, dar și a dinților.

2. Cantitatea de zahăr și ritmicitatea consumului

După cum am menționat și anterior – principalele vinovate în apariția cariilor sunt dulciurile. Glucidele stagnează pe smalț și „hrănesc” bacteriile care, prin procese de fermentație vor demineraliza și distruge smalțul și dentina. 

Trebuie să le interzicem total? Desigur că nu. Trebuie să controlăm consumul lor, atât ca și cantitate, dar și ca ritmicitate. Momentul propice pentru servirea unui aliment dulce este după o masă principală, și nu ca gustări între acestea. Dacă această masă este urmată și de periaj, putem spune că am consumat dulciuri „în siguranță”.

3. Consistența alimentelor

Consistența alimentelor pe care le consumăm influențează sănătatea orală, astfel:

 • Alimentele dure, cu consistență crescută (de exemplu nuci, fructe si legume proaspete) favorizează curățirea suprafețelor dentare și dezvoltarea sănătoasă a gingiilor prin micromasajul efectuat asupra acestora, ce favorizează vascularizația;
 • Alimentele moi stagnează mai mult pe dinți. Dacă mai sunt și lipicioase (caramele, bomboane) vor rămâne și mai mult pe suprafețele dentare și vor favoriza apariția cariilor.

Vrei sa iti rezolvi toate problemele de dinti?

Fa primul pas si vino in cabinetul nostru stomatologic. Impreuna le rezolvam pas cu pas!