Igiena orala corecta are ca principal scop indepartarea eficienta a placii bacteriene de pe dinti si prevenirea acumularii acesteia si a transformarii ei ulterioare in tartru dentar prin mineralizare.

Placa dentara este un strat invizibil, un biofilm care se depune pe suprafata dintilor, gingiei, mucoasei bucale si a lucrarilor dentare dupa fiecare masa. Este principala cauza de imbolnavire a dintilor si gingiilor. Aceasta placa bacteriana se populeaza cu bacterii, celule epiteliale, leucocite etc , apoi metabolizeaza zaharoza din alimente producand acizi organici ce scad ph-ul local.

Ce trebuie sa retinem?

Ca placa bacteriana se formeaza in mod continuu si se acumuleaza in permanenta pe suprafata dintilor. Cand ph are valoarea critica (ph =5) la interfata placa-dinte, smaltul incepe sa sufere procesul de demineralizare si astfel apar cariile dentare. Prezenta placii bacteriene e remarcata printr-un aspect mat, incarcat al dintilor, respiratie urat mirositoare, gingii rosii, umflate, inflamate, care sangereaza usor.

Cum alegem pasta de dinti?

  • Dupa varsta: la copii sa se respecte indicatiile de varsta
  • La adulti pasta se alege in functie de afectiunile gingivale, sensibilitatea dentara, frecventa cariilor, etc
  • Se recomanda schimbarea sau alternarea periodica a pastei de dinti

Cum alegem periuta de dinti?

  • Sunt recomandate periutele de dinti cu peri moi pentru a nu provoca leziuni gingiei
  • Se recomanda periutele dentare cu cap mic pacientilor cu senzatie de voma accentuata la periaj in zonele posterioare
  • Periutele electrice sunt recomandate persoanelor cu dexteritate mai scazuta sau celor care intampina dificultati in periajul manual
  • Periutele trebuie inlocuite daca arata semne de uzura sau la 4 luni de folosinta, periutele sunt individuale

Ce periem?

  1. Dintii naturali sau lucrarile dentare
  2. Limba
  3. Obrajii

Cât durează spălatul pe dinţi?

Cel putin 2 minute

Cat de des ne spălăm pe dinţi?

De cel putin 2 ori pe zi:

  • dimineata la trezire si
  • seara inainte de culcare. Periajul de seara este cel mai important si nu trebuie neglijat deoarece in timpul noptii cantitatea de saliva este redusa si in lipsa periajului placa bacteriana sta un timp mai indelungat in contact cu dintii favorizand aparitia cariilor dentare .

Reguli pentru un spălat pe dinți corect:

  1. periuta dentara fie ca este manuala sau electrica trebuie sa fie uscata
  2. se pune putina pasta de dinti pe ea ( cat un bob de mazare). De ce? Periuta dentara trebuie sa fie uscata pentru ca in pasta de dinti sunt si particule abrazive ce curata dintii prin actiune mecanica si daca periuta este uda aceste particule nu-si exercita actiunea ( asa cum tixul curata suprafetelesi aceasta curatire se face in lipsa apei).
  3. Stabilim dinainte o ordine a periajului dentar. Exemplu : spalam intai dintii de jos (mandibulari) apoi cei de sus (maxilari)
  4. Cu periuta spalam 3 din cele 5 fete ale unui dinte (molar/ premolar):
    1. fata dinspre obraz,
    2. fata dinspre limba / cerul gurii
    3. suprafata dintelui.
  5. Fețele laterale ale dintelui, cele care vin in contact cu dintii vecini se curăță cu ața dentara (cand exista punct de contact) sau cu periute interdentare.
  6. De regula, pentru fețele dinspre obraz și dinspre limbă / cerul gurii periuta este in pozitie orizontala, miscarile sunt verticale, periuta fiind in unghi de 45 grade fata de linia gingiei, executand totodata si un masaj al gingiei; miscarea este de la gingie spre suprafata dintelui (de la roz spre alb ) periind cu atentie toti dintii.

Exceptie: dintii frontali (de la canin la canin) pe fata lor linguala respectiv palatinala (dinspre cerul gurii) periuta este in pozitie verticala.

Suprafața ocluzala a dintilor este periata prin miscari circulare si de usoara presiune asfel că periuța să pătrundă în șanțurile și gropițele de pe suprafața dinților laterali.

Atenție: pentru a putea ajunge la molarii de minte superiori gura nu se deschide foarte larg, se tine usor intredeschisa pentru ca muschii relaxati sa permite periutei sa ajunga la ultimul dinte.

Aceste reguli se aplica pentru periajul manual, in cazul folosirii periutei electrice aceasta trebuie tinuta pe fetele dintilor , ea executand miscari eficiente de rotatie si pulsatie.

Pentru detalii și exemplificări vă așteptăm la clinica pentru o ședintă de igienă dentară gratuită.

Atentie:

Frecventa, durata si tehnica corecta de periaj sunt factorii cheie pentru o igiena orala eficienta.

Cum verificam daca ne-am spalat corect pe dinti?

În cabinetul stomatologic Esra Dental situat în Constanța putem verifica măsura în care copiii și adulții se spală corect pe dinți parcurgând următorii pași:

1) Aplicăm un gel albastru pe dinți
2) Se clătește cu apă
3) Zonele rămase colorate arată unde nu s-a periat corect, culoarea indicând vechimea plăcii bacteriene (de câte zile nu e periajul realizat corect)

In functie de culoarea gelului dupa clatire interpretam rezultatul astfel:

  • roz sau rosu: placa bacteriana proaspata
  • albastru sau mov: placa bacteriana matura (veche de cel putin 48 de ore)
  • albastru deschis: placa bacteriana matura care produce acid


Teste realizate in cabinet

Va invitam in cabinet la un control stomatologic pentru a verifica si a va sfatui in privinta modului corect in care va spalati pe dinti.  

Vrei sa iti rezolvi toate problemele de dinti?

Fa primul pas si vino in cabinetul nostru stomatologic. Impreuna le rezolvam pas cu pas!