Ce trebuie sa stii despre COVID-19

COVID-19 este boala determinata de virusul SARS-CoV-2. Din cauza globalizarii si a mijloacelor de transport moderne, virusul s-a raspandit pe tot globul intr-un timp foarte scurt.

Pentru o informare corecta, Guvernul Romaniei sprijinita de Code for Romania vin in intampinarea publicului cu urmatoarele solutii actualizate in permanenta:

Care sunt simptomele?

Simptomele sunt similare cu gripa sezoniera, dar distinctiv apare o tuse brusca si seaca, cu temperatura peste 37.8 C si dificultati respiratorii. Atunci cand virusul ajunge in plamani va fi luat in primire de sistemul imunitar care va produce inflamatie. Aceasta inflamatie poate sa duca in cazuri extreme la pneumonie, o conditie ce poate opri schimbul de gaze dintre plaman si sange. Majoritatea persoanelor prezinta simptome dupa 5 zile de la infectare.
O statistica realizata pe 45.000 de cazuri confirmate din China ne arata ca 80.9% dintre cei infectati au resimtit boala ca pe gripa sezoniera, fara a avea nevoie de ingrijiri medicale, 13.8% au avut nevoie de spitalizare, iar 4.7% in stare critica.

Cum aflu daca sunt infectat?

Singura metoda de diagnostic de certitudine o reprezinta testele speciale RT-PCR dar si testele pentru detectarea anticorpilor specifici pe care le folosesc unitatile spitalicesti. Totusi, expertii sugereaza efectuarea unei verificari personale in fiecare dimineata: inspirati adanc si tineti-va respiratia timp de 10 secunde. Daca acest exercitiu poate fi realizat fara dificultate si fara a tusi, acest lucru indica lipsa fibrozei pulmonare si a infectiei.

Care sunt grupurile de risc?

Cei mai afectati sunt persoanele in varsta, de peste 60 de ani, cei cu afectiuni pre-existente, in special bolile sistemului cardiovascular, diabetul, boli respiratorii cronice sau cancer, dar si persoanele supraponderale si fumatorii.

Cum ne protejam?

Virusul rezista in aerosoli timp de 3 ore, pe cupru 4 ore, 24 de ore pe carton iar pe plastic si metal timp de 3 zile! Noi putem atinge aceste suprafete, sa ducem mana la nas, gura sau ochi si sa ne infectam fara sa stim. Cele mai bune metode sunt distantarea sociala, spalatul pe maini des cu apa si sapun sau dezinfectant pe baza de alcool, timp de 20 de secunde. Atunci cand iesiti din casa va recomandam sa purtati masca si manusile de protectie.
Motivul principal pentru care trebuie sa ne distantam unii de altii este pentru a incetini raspandirea virusului care este foarte contagios si sa dam posibilitatea sistemului medical sa faca fata numarului crescut de pacienti si timp comunitatii stiintifice sa gaseasca o solutie.

Ramaneti sanatosi!

 

Sursele studiilor:

https://www.clinicalkey.com/#!/content/playContent/1-s2.0-S1876034120303658

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32179122/

 

 

Vrei sa iti rezolvi toate problemele de dinti?

Fa primul pas si vino in cabinetul nostru stomatologic. Impreuna le rezolvam pas cu pas!