Aftele pot apărea pe gingii, interiorul buzelor și obrajilor, pe limbă, frenul limbii, bolta palatină sau vălul palatin. Pot apărea ca unică leziune sau pot îmbrăca forma mai gravă, generalizată.
Ce sunt aftele bucale?
Aftele bucale sunt o manifestare a unei afecțiuni cronice alergice, respectiv stomatita aftoasă recidivantă. Acestea sunt leziuni caracteristice foarte frecvente, ce apar sub formă de vezicule albicioase pe un fond roșu intens, care în decurs de câteva ore se sparg, primind astfel aspectul de ulcerație alb-gălbuie. Pot avea dimensiuni ce pornesc de la 1-2 mm, până la dimensiuni mari ce pot atinge sau depăși 1 cm diametru.
Simptomele aftelor bucale
Cel mai neplăcut simptom, dar și cel dominant este durerea. Aceasta îmbracă diverse aspecte, de la simpla jenă sau usturime în contactul cu alimentele (mai ales cu cele fierbinți, foarte condimentate – iuți, picante și cele cu pH acid – citrice, oțet), sau în timpul vorbirii și deglutiției, până la dureri intense iradiate însoțite de dificultăți în deschiderea gurii și masticație și chiar adenopatie regională (inflamarea ganglionilor submandibulari). Durerea este proporțională cu dimensiunea și numărul leziunilor.
Durerea este adesea însoțită de hipersalivație, mai ales la copiii mici, caz în care aftele sun însoțite și de stare generală afectată și insomnii.
Care este tratamentul aftelor bucale acasă / cabinet stomatologic
De reținut că aftele bucale, cu sau fără tratament dispar în 7-10 zile, fără a lăsa cicatrice (în cazul celor de mici dimensiuni) sau în câteva săptămâni (cele de dimensiuni mari, în acest caz putând lăsa cicatrice pe mucoasă).
Tratamentul se adresează în prim plan durerii și inflamației locale – acesta având ca principal scop diminuarea acestora și promovarea/accelerarea vindecării.
În cabinet, dar și acasă ne folosim de soluții antiseptice pe care le aplicăm local prin badijonaj (glicerină boraxată, albastru de metilen sau violet de gențiană, produse comerciale tipizate adresate tratamentului aftelor bucale) sau prin clătiri (ape de gură cu clorhexidină).
În clinica noastră, de foarte mare ajutor ne este laserul diodă – acesta beneficiază de program special pentru tratamentul aftelor, rolul acestuia fiind de a accelera procesele de vindecare a mucoaselor și de diminuare a durerii. Pentru accelerarea vindecării sunt necesare 2-3 cure de laser în cabinet.
Cum previi aftele bucale
De ajutor pe termen lung pentru prevenirea apariției aftelor sunt evitarea potențialilor alergeni (observarea și notarea de către pacient a momentului apariției aftelor și legătura cu consumul unui aliment/băutură, aplicarea unui tratament sau utilizarea unei anumite paste de dinți, pentru a evita pe viitor factorul favorizant), tratamentele antialergice și vitaminoterapia (cure de vitamina C, vitamine B), dar și evitarea și controlul situațiilor stresante, respectiv epuizante pentru organism.
Cauzele apariției aftelor bucale
Cauzele afecțiunii nu sunt complet cunoscute, existând mai degrabă factori favorizanți ai bolii, decât cauze directe.
Factorii favorizanți pot fi locali, precum alimentele ce conțin potențiali alergeni (alune, ciocolată, gumă de mestecat, condimente), fumatul excesiv, erupția dentară la copii și adolescenți, schimbarea periuței de dinți sau a pastei/apei de gură. Pot apărea afte ca urmare a traumatismelor locale (mușcarea limbii/obrazului, accidente, puncția pentru anestezia la stomatolog).
Altă categorie de factori favorizanți sunt cei generali, precum infecțiile virale (gripă, răceală), afecțiuni gastrointestinale, afecțiuni tiroidiene, sarcina, menstruația, dezechilibrele hormonale, stările prelungite de deshidratare și stresul cotidian.
Întrebări frecvente despre aftele bucale
Sunt aftele bucale periculoase pentru sănătate?
Generic vorbind nu. Totuși, orice leziune ce apare pe mucoase trebuie monitorizată. Ne poate pune semne de întrebare orice leziune ce nu prezintă tendință de remisiune spontană în decurs de 2 săptămâni. În acest caz, vom apela la ajutor de specialitate (stomatolog, chirurg BMF, anatomopatolog).
Pot fi transmise aftele bucale de la o persoană la alta?
Am discutat mai sus despre cauzele apariției aftelor. Toate acestea indică un organism predispus la apariția acestora. Concluzia? Aftele nu vin din exterior, ci de la organismul gazdă. Deci nu, nu pot fi transmise.
Ce alimente trebuie evitate dacă am aftă bucală?
În principiu alimentele după al căror consum am observat apariția unor afte. Trebuie evitate alimentele foarte dulci/acre/picante, cele care conțin alergeni cunoscuți și e recomandat evitarea consumului alimentelor fierbinți.
Pot fi aftelor bucale cauzate de stres?
Desigur. Stresul reprezintă o stare care predispune organismul la îmbolnăvire prin epuizare și afectarea imunității și capacității de vindecare a organismului. În situații de stres, organismul va combate mai greu acțiunea factorilor favorizanți apariției aftelor.
Cum se diferențiază aftele bucale de alte afecțiuni ale gurii?
Aftele se diferențiază de alte afecțiuni prin aspectul și simptomatologia caracteristică. Odată ce ai avut o aftă bucală, nu ai cum să nu o mai recunoști.
De ce apar afte bucale la bebelusi?
La bebeluși, aftele se asociază de obicei cu erupția dentară. Aceasta exercită un traumatism prin străpungerea (ruperea) mucoasei. De asemenea, afte la copii pot apărea și după mici traumatisme (mușcarea, lovirea accidentală). Sunt și alimente adresate bebelușilor care predispun la apariția aftelor (precum lapte praf sau băuturi îndulcite).